Reclame

Reclame, irritant of creatief?

Veel mensen vinden het irritant, reclame. Op televisie, radio en in tijdschriften is het toch wel van belang. Zonder dat merken betalen om hun commercials te laten horen of zien kan een programma of zelfs omroep niet bestaan. En denk eens aan de verschillende programma's die gesponsord worden door een bepaald merk. Dat allemaal maakt dat wij toch onze favoriete programma's kunnen blijven kijken en luisteren. Toch kijken mensen steeds minder vaak naar commercials op tv. Tijdens het reclameblok zappen mensen weg of zetten het geluid zachter. Veel mensen gaan ook even iets anders doen en lopen weg van de televisie. En dat is eigenlijk best jammer want er zijn veel commercials die heel erg leuk, mooi en goed zijn gemaakt. Er zitten reclamebureaus achter die erg hard proberen om de aandacht van de consument te trekken en het product te verkopen.  

Reclame door de eeuwen heen

Het maken van advertenties is al eeuwen oud. Het bestond al in de tijd van het Romeinse Rijk, in de ruines van de stad Pompeï zijn er al oude reclameboodschappen terug gevonden. Niet zoals we die nu kennen, maar een stuk eenvoudiger en primitiever.  In 1843 werd het eerste reclamebureau in Amerika opgericht, Nederland volgde in 1946 met het eerste reclamebureau. Ook door de jaren heen is er in de reclame sprake van mode. Op affiches en geprinte advertenties zie je in de verschillende jaren een bepaalde trend. Op een gegeven moment was het zelfs zo dat een kunstenaar reclameffiches ontwierp. Of die ontwerper ontpopte zich als kunstenaar. Denk maar aan Andy Warhol en in Nederland aan Jan Toorop die de bekende affiche voor Delftsche Slaolie maakte. Dit werk hangt nu zelfs in het museum. Tegenwoordig is het van belang dat een advertentie of commercial veel technische hoogstandjes heeft. Met gewoon doen en vasthouden aan een traditioneel principe val je niet meer op. Het doel van Scholten Reclame is om op te vallen en de consument te verleiden.  

Prijzen winnen met reclame

Elk jaar vind de uitreiking van de Gouden Loeki plaats. Een grote prijs die elke reclamemaker wel in zijn of haar zak zou willen hebben. Het publiek kan hierbij stemmen op de favoriete commercial van het afgelopen jaar. Om dat te doen is het dan wel handig als mensen de commercials ook daadwerkelijk zien. Veel mensen kijken naar de uitreiking van de Gouden Loeki, wat toch bijzonder is aangezien de uitzending volledig over reclame gaat, datgene waar mensen vaak bij wegzappen. Tijdens zo'n uitzending is het wel goed te zien dat commercials toch best wel leuk kunnen zijn.Tags:
432 Woorden

Over ons

Alles over reclameborden Hoi, hoi. Ik ben Dirk en dit is mijn blog over reclameborden. Je staat er vaak niet bij stil, maar je komt ze werkelijk waar overal tegen. In menig winkelstraat loop je er omheen of tegenaan, of zie je ze bevestigd aan gevels. Misschien hangt er zelfs wel eentje bij je aan de muur, omdat hij zo mooi en nostalgisch is en je herinnert aan vroeger. Reclameborden zijn een goede manier om je diensten of producten aan te prijzen, maar zijn vaak ook heuze kunstwerkjes. Hoewel ik in het dagelijke leven werk voor een internet-marketingbureau, kan er eigenlijk niets op tegen een klassiek reclamebord. Daar wil ik jullie hier graag meer over vertellen.

Zoeken

Categorieën

Archief

Recente artikelen

Reclame
3 april 2018